Zdrowe odżywianie w celu zapobiegania rakowi

Zdrowe odżywianie w celu zapobiegania rakowi

Niezależnie od tego, czy obawiasz się zachorowania na raka, czy już na niego chorowałeś, ważne jest, abyś upewnił się, że odżywiasz się właściwie. W ten sposób możesz uniknąć zachorowania na raka w pierwszej kolejności.

Przetworzone mięsa

Kilka organizacji zdrowotnych zaleca ograniczenie przetworzonych mięs i zdrowe odżywianie się w celu zapobiegania rakowi – cytat ten jest owocem pracy zespołu redakcyjnego portalu . Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zaleca, aby dorośli ograniczyli spożycie czerwonego mięsa do 18 uncji tygodniowo. Zaleca również, aby ludzie ograniczyli spożycie innych przetworzonych mięs, takich jak bekon i kiełbasa, do około dwóch do czterech plasterków dziennie.

Przetworzone mięsa zawierają substancje chemiczne, które mogą być rakotwórcze. Należą do nich azotany i azotyny. Te substancje chemiczne są stosowane w mięsie, aby je zakonserwować i nadać im kolor. Wykazano, że te substancje chemiczne tworzą w organizmie związki rakotwórcze.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oceniła 800 badań i stwierdziła, że przetworzone mięsa zwiększają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. IARC stwierdził również, że przetworzone mięsa zwiększają ryzyko raka prostaty i raka trzustki. IARC stwierdził również, że osoby, które jedzą 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie, mają o 18 procent zwiększone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Przetworzone mięsa zwiększają również ryzyko chorób układu krążenia. Badania wykazały, że osoby, które jadły więcej niż 150 gramów przetworzonego mięsa tygodniowo, miały o 46 procent zwiększone ryzyko wystąpienia chorób serca i o 51 procent zwiększone ryzyko śmierci ze wszystkich przyczyn.

Siarka

Kilka dietetycznych źródeł siarki obejmuje warzywa algowe, warzywa krzyżowe i przetworzone mięsa. Te produkty są ważnymi źródłami siarki i zostały powiązane z korzyściami zdrowotnymi. Jednak osoby wrażliwe na siarczyny powinny unikać spożywania pokarmów bogatych w siarczyny.

W celu określenia czynników żywieniowych związanych z bakteriami metabolizującymi siarkę u ludzi, przeprowadzono badanie Nurses’ Health Study II (NHS II). Badanie to obejmowało szczegółowe dwuletnie kwestionariusze dotyczące diety, czynników stylu życia, stosowania leków i diagnoz medycznych. Obejmowało również dane z lat 1986-2014, z podpróbą składającą próbki stolca w latach 2012-2014.

Dieta z mikrobami siarkowymi była związana z wyższym ryzykiem CRC. Jednak stowarzyszenie było niejednorodne. Przy rozliczaniu wielokrotnego testowania hipotez, stowarzyszenie nie było rozstrzygające. Ponadto, wyższe ryzyko CRC było związane z cechami histologicznymi wysokiego ryzyka.

Podstawowymi celami badania było określenie czynników dietetycznych związanych z bakteriami jelitowymi metabolizującymi siarkę u ludzi oraz ustalenie, czy związana z dietą zmiana gospodarki siarkowej może przyczynić się do wzrostu częstości występowania wczesnych gruczolaków konwencjonalnych. Badania przeprowadzono na grupie 30 818 kobiet w wieku 50 lat lub starszych.

Zioła i przyprawy

Fitochemikalia i antyoksydanty znajdujące się w ziołach i przyprawach mogą pomóc w zapobieganiu nowotworom. Mogą one również pomóc w skutkach ubocznych leczenia raka, takich jak nudności.

Przyprawy mogą hamować komórki rakowe przed podziałem. Mogą również regulować układ odpornościowy. Mogą zmniejszyć powstawanie wolnych rodników i stanów zapalnych, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Mogą również poprawić zdrowie układu pokarmowego.

Istnieje ponad 180 związków pochodzących z przypraw. Związki te mają właściwości przeciwzapalne i wykazały aktywność antyoksydacyjną w badaniach laboratoryjnych. Wiadomo również, że hamują szlak jądrowego czynnika transkrypcyjnego kappa B.

Przyprawy mają również wiele innych efektów fizjologicznych. Niektóre przyprawy mogą zmieniać genetykę człowieka, wpływać na układ odpornościowy i wpływać na inne składniki diety. Mogą również wpływać na ekspozycje środowiskowe. Mogą również wpływać na mikroorganizmy w przewodzie pokarmowym.

Wiele ziół i przypraw było badanych pod kątem ich działania przeciwnowotworowego. Niektóre zioła okazały się szczególnie skuteczne. Wykazano, że niektóre hamują wzrost guzów nowotworowych, a inne hamują wzrost zdrowych komórek.

Witamina D

Przyjmowanie witaminy D i właściwe odżywianie się może pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka. Witamina ta jest związana ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy i piersi. Jest ona również związana z niższym ryzykiem niektórych rodzajów chorób autoimmunologicznych.

Korzyści z witaminy D obejmują jej zdolność do zmniejszenia tworzenia naczyń krwionośnych w guzach. Pomaga również organizmowi wykorzystać wapń i fosfor. Pomaga również w utrzymaniu mocnych kości.

Najnowsze badania wykazały, że witamina D może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, raka jajnika i raka prostaty. Jednak nadal pozostaje wiele pytań, w tym kiedy i jak przyjmować suplementy.

Większość badań opiera się na badaniach obserwacyjnych. Endocrine Society zaleca 1,500 do 2,000 IU witaminy D dziennie.

Badanie Vitamin D/Calcium Polyp Prevention Study sprawdza, czy przyjmowanie samej witaminy D lub z wapniem zmniejsza ryzyko wystąpienia gruczolaków jelita grubego. Badanie to obejmie ponad 2200 uczestników. Badanie zostanie zakończone w czerwcu 2016 roku.

Instytut Medycyny wydał zalecenia dotyczące spożycia witaminy D w listopadzie 2009 roku. Górna granica zalecanego spożycia została zwiększona z 2 000 do 4 000 IU dziennie.

Sód

Sód jest minerałem, który jest potrzebny organizmowi do życia. Jednak zbyt duża ilość sodu może zwiększyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca. Dlatego American Heart Association i inne organizacje zdrowotne zalecają, aby dorośli spożywali nie więcej niż 2300 miligramów (mg) sodu dziennie.

Sód występuje naturalnie w niektórych pokarmach. Jednak większość sodu w Stanach Zjednoczonych pochodzi z przetworzonej żywności. Ta przetworzona żywność jest zwykle wzbogacona o sól. Dlatego ważne jest, aby czytać etykiety żywności i unikać żywności o wysokiej zawartości sodu. Niektóre z najlepszych pokarmów do wyboru są te, które mają mniej niż 120 miligramów sodu na 100 gramów. Należą do nich niskosodowe chleby, przekąski i sosy do sałatek.

Inne pokarmy, które naturalnie zawierają sód to skorupiaki i mięso. Jednak przetworzone mięso ma wyższą zawartość sodu niż świeże. Dlatego ważne jest, aby zamiast niego spożywać świeże mięso.

Świeże owoce i warzywa mają naturalnie niską zawartość sodu. Jednak warzywa w puszkach i kiszone mają wysoką zawartość sodu. Dlatego ważne jest, aby płukać warzywa przed gotowaniem, aby usunąć znaczną ilość sodu.

Otyłość

Posiadanie zdrowej diety i wagi jest ważne dla zapobiegania rakowi. Możliwe jest opracowanie diety, która jest dla Ciebie zdrowa i która pomoże Ci żyć długo i zdrowo. Istnieje wiele różnych kombinacji żywności, które można wypróbować.

Nadwaga i otyłość mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka. W szczególności otyłość zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego, prostaty, tarczycy i endometrium.

Otyłość wpływa na zdolność organizmu do regulowania wzrostu komórek nowotworowych. Zmienia mikrośrodowisko guzów, tworząc konkurencję o lipidy między komórkami nowotworowymi a komórkami T. Powoduje również stres oksydacyjny, który prowadzi do uszkodzenia DNA i może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.

Ostatnie badanie wykazało, że otyłość zwiększa ryzyko nietrzymania moczu u osób, które przeżyły raka prostaty. Ponadto, zwiększa ryzyko obrzęku limfatycznego związanego z leczeniem u osób, które przeżyły raka piersi. Zwiększa również ryzyko nawrotu miejscowego w raku odbytnicy.

W 2011 roku około 27% dorosłych było otyłych. Do 2030 roku prawie połowa światowej populacji będzie miała nadwagę lub otyłość.

Żywność oparta na roślinach

Dodanie większej ilości żywności opartej na roślinach do swojej diety jest łatwym sposobem zapobiegania rakowi. Pokarmy roślinne są bogate w błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, poprawić stan jelit i usunąć odpady z układu pokarmowego. Zawierają również przeciwutleniacze, które neutralizują toksyny w organizmie.

Wykazano również, że te pokarmy zmniejszają stan zapalny, który został powiązany z rakiem. Zapalenie jest związane z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, zapaleniem stawów i rakiem.

Diety oparte na roślinach poprawiają również zdrowie mikrobiomu jelitowego, co może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego. Wiadomo również, że żywność oparta na roślinach zawiera szereg fitochemikaliów, które są przeciwutleniaczami zmniejszającymi stan zapalny i naprawiającymi uszkodzenia DNA.

Diety oparte na roślinach mogą być szczególnie korzystne dla młodych ludzi. Są one związane z niższymi wskaźnikami otyłości i chorób serca. Wiele pokarmów roślinnych zawiera prowitaminy, które przekształcają się w witaminę A.

Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem, ponad 40% przypadków raka można by zapobiec stosując zdrową dietę i styl życia. Diety oparte na roślinach są również związane ze spadkiem chorób układu krążenia i poprawą funkcjonowania układu odpornościowego.

Regularne badania lekarskie

Regularne wykonywanie badań lekarskich może być świetnym sposobem na wczesne wykrycie problemów, zanim staną się one poważne. Regularne badania mogą również pomóc w rozpoznaniu wczesnych objawów ostrzegawczych raka. Możesz porozmawiać ze swoim lekarzem o najlepszych dla Ciebie badaniach przesiewowych.

Jeśli w Twojej rodzinie występowały przypadki raka, możesz porozmawiać z lekarzem o wykonaniu badań genetycznych. Może to być najlepszy sposób, aby dowiedzieć się, czy masz zwiększone ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Może to również stanowić okazję do rozmowy na temat Twojego stylu życia i korzyści płynących z badań przesiewowych.

Ważne jest również, aby pamiętać, że niektóre badania przesiewowe są zalecane tylko raz, podczas gdy inne badania są zalecane w regularnych odstępach czasu. Ważne jest również, aby mieć świadomość, że niektóre choroby nie są wykrywane w najwcześniejszych stadiach, co może prowadzić do niepotrzebnego stresu i zmartwień.

Oprócz regularnych badań zdrowotnych należy również stosować zdrową dietę i styl życia. Należy również regularnie ćwiczyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne

Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka choroby Alzheimera
Zdrowe odżywianie dla zdrowych jelit
Zdrowe odżywianie, aby pozbyć się trądziku
Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2
Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka chorób wątroby