Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka zgagi

Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka zgagi

Oprócz stosowania zdrowej diety, istnieją również pewne kroki, które można podjąć, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zgagi. Niektóre z nich obejmują picie dużej ilości wody, unikanie alkoholu i jedzenie żywności, która jest alkaliczna.

Żywność alkaliczna

Podjęcie kroków w celu obniżenia ryzyka zgagi nie jest tak skomplikowane, jak się wydaje. Wystarczy, że włączysz do swojej diety więcej pokarmów alkalicznych.

Najlepszym sposobem na to jest jedzenie większej ilości owoców i warzyw, a mniej tych ultra przetworzonych pokarmów. Te pokarmy zapewnią Ci mnóstwo składników odżywczych i pomogą Ci schudnąć.

Jedzenie diety bogatej w pokarmy roślinne zmniejsza również ryzyko wystąpienia kilku chorób. Te pokarmy są znane z właściwości przeciwzapalnych i mogą pomóc Ci schudnąć.

Żywność alkaliczna jest również związana z niższym ryzykiem chorób serca – słowa te zostały ułożone przez ekspertów serwisu wiaranadziejamilosc.pl. Należą do nich owoce, warzywa i orzechy. Są one również znane z właściwości antyrakowych. Niektóre z najlepszych pokarmów zwalczających raka obejmują czosnek, kurkumę i warzywa krzyżowe.

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zaleca zdrową, opartą na roślinach dietę. Dieta ta ogranicza smażone potrawy, wysokotłuszczowe mięsa i rafinowane ziarna. Zawiera również różnorodne owoce i warzywa oraz chude białka.

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zaleca również, aby ludzie włączyli do swojej diety żywność alkaliczną, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Nie ma jednak sensu mówić, że jedynym sposobem na raka jest dieta alkaliczna.

Nie ma naukowych dowodów na to, że dieta alkaliczna zmniejszy ryzyko zachorowania na raka. Może jednak pomóc Ci schudnąć, obniżyć ryzyko chorób serca i obniżyć ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

Niskotłuszczowy nabiał

Włączenie niskotłuszczowego nabiału do swojej diety może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zgagi. Należy jednak pamiętać, że nie wszyscy ludzie doświadczają zgagi po spożyciu produktów mlecznych. Istnieje wiele różnych sposobów, że nabiał może powodować refluks kwasowy.

Refluks kwasowy jest spowodowany wytwarzaniem przez żołądek zbyt dużej ilości kwasu żołądkowego. Kiedy spożywasz wysokotłuszczowe produkty mleczne, mogą one rozluźnić dolny zwieracz przełyku (LES) i umożliwić refluks zawartości żołądka w górę przełyku.

Niektóre osoby są uczulone na produkty mleczne. Ci ludzie muszą zmniejszyć ich spożycie lub przejść do alternatywnych produktów mlecznych. Niektóre z tych alternatyw obejmują mleko sojowe, kozie i migdałowe.

Jednak produkty mleczne są bardzo dobre dla Twojego organizmu. Dostarczają wielu ważnych składników odżywczych i przyczyniają się do silnego układu odpornościowego. Mogą również pomóc w zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi, które jest główną przyczyną chorób serca.

Jeśli jesteś uczulony na nabiał, możesz spróbować alternatyw bez laktozy. Na przykład niektórzy ludzie wybierają spożywanie kefiru, który zawiera dobre bakterie jelitowe. Produkty te mogą również pomóc w zapobieganiu refluksowi kwasowemu. Możesz znaleźć te produkty w większości sklepów spożywczych.

Należy również rozważyć ograniczenie pokarmów, które powodują zgagę. Te pokarmy obejmują przetworzoną żywność, tłuste mięsa i wypieki. Zamiast tego możesz spróbować chudego mięsa, świeżych owoców i roślin strączkowych. Możesz również unikać smażonych potraw. Zamiast tego spróbuj piec lub grillować ryby. Możesz również używać bulionów zamiast sosów pomidorowych.

Melony i banany

Zjedzenie melona lub banana to świetny sposób na zmniejszenie ryzyka zgagi. Owoce te są bogate w błonnik i potas, które pomagają zrównoważyć poziom kwasu żołądkowego. Są one również niskie w tłuszczu i są świetne dla utrzymania zdrowia trawiennego.

Banany są również dobre dla osób z GERD. Stan ten charakteryzuje się nieprzyjemnym uczuciem w klatce piersiowej, gardle lub żołądku. Może również powodować kwaśny lub kwaśny smak w ustach.

Żywność i napoje, które wywołują zgagę są często smażone, o wysokiej zawartości tłuszczu lub gazowane. Jeśli masz GERD, możesz być szczególnie wrażliwy na te pokarmy. Jeśli doświadczasz zgagi, dzienniczek żywieniowy jest świetnym sposobem na określenie, które pokarmy i napoje wywołują Twoje objawy. Należy śledzić swoją dietę przez co najmniej tydzień. Możesz również skonsultować się z lekarzem, jeśli masz jakiekolwiek pytania.

Inne pokarmy, które są dobre dla GERD to melon, marchew, słodkie ziemniaki i gruszki. Melony i gruszki zawierają mniej kwasu niż owoce cytrusowe, więc są mniej prawdopodobne, aby nasilić objawy refluksu.

Pektyna zawarta w bananach pomaga utrzymać jedzenie w ruchu przez przewód pokarmowy. Potas zawarty w bananach pomaga również przeciwdziałać nadmiernej kwasowości. Banany pomagają również poprawić zdrowie kości i funkcjonowanie mięśni.

Nie ma badań wskazujących, że banan jest przyczyną zgagi. Należy jednak zachować ostrożność podczas jedzenia banana. Wybieranie niedojrzałych bananów może sprawić, że poczujesz się nieprzyjemnie pełny, ponieważ zawierają one dużo skrobi. Niedojrzałe banany nie są również tak alkaliczne jak dojrzałe.

Ocet jabłkowy

Stosowanie octu jabłkowego jest jednym ze sposobów na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zgagi. Ocet zawiera kwas octowy, który pomaga w trawieniu. Poza tym ma również właściwości antybakteryjne. Dodatkowo nie zawiera kalorii i ma łagodny smak.

Należy jednak pamiętać, że ocet jabłkowy może mieć pewne skutki uboczne. Może kolidować z lekami stosowanymi w leczeniu chorób serca lub cukrzycy. Może również nasilić objawy wrzodów. Należy również uważać na ilość przyjmowanego octu. Stosowanie go w dużych ilościach może spowodować erozję zębów.

Zanim zaczniesz stosować ocet jabłkowy na zgagę, upewnij się, że jesteś w stanie tolerować jego smak. Możesz zacząć od niewielkiej ilości rozcieńczonej w wodzie. Jeśli ocet sprawia, że czujesz się chory, powinieneś natychmiast przestać go używać.

Ocet jabłkowy z cydru to tonik stosowany od wieków. Wykazano, że łagodzi zgagę i wzdęcia. Zawiera również probiotyki, które mogą pomóc pobudzić twój układ trawienny. Jednak nie ma wystarczających dowodów naukowych, aby udowodnić jego skuteczność. Jego efekty różnią się w zależności od osoby.

Oprócz ACV, możesz również spróbować zjeść ostatni posiłek dnia kilka godzin przed snem. Możesz też przyjmować probiotyki i gumę mastyksową, która wspomaga trawienie. Jeśli nie poczujesz ulgi, zawsze możesz porozmawiać z lekarzem.

Mięta pieprzowa

Posiadanie zdrowych nawyków żywieniowych może pomóc Ci uniknąć kwaśnego refluksu. Prowadzenie dziennika żywieniowego pozwoli Ci zidentyfikować czynniki wyzwalające. Następnie możesz wprowadzić zmiany w stylu życia i diecie, aby zminimalizować swoje ryzyko. Możesz również spróbować niektórych ziołowych środków, aby pomóc w objawach.

GERD to poważne schorzenie. Charakteryzuje się nadmiernym wydzielaniem kwasu w żołądku. Powoduje to uczucie pieczenia w klatce piersiowej. Dostępnych jest wiele leków, które zmniejszają zawartość kwasu w żołądku.

Pokarmy, które mogą powodować zgagę to: smażone potrawy, tłuste mięsa, alkohol, kawa i pikantne produkty. Pokarmy, które mogą pomóc w kontrolowaniu objawów to: jabłka, banany, ziemniaki, imbir, owoce cytrusowe, płatki owsiane i zielone warzywa. Możesz również spróbować diety o niskiej zawartości tłuszczu. GERD jest często leczony lekami, które poskramiają kwas w żołądku.

Jeśli martwi Cię zgaga, możesz również rozważyć przyjmowanie olejku z mięty pieprzowej, który jest pozyskiwany z rośliny peppermint. Badania wykazały, że olejek z mięty pieprzowej może zmniejszyć objawy niestrawności i napięciowych bólów głowy. Olejek z mięty pieprzowej łagodzi również zespół jelita drażliwego. Jest często stosowany jako substancja zapachowa w mydłach i preparatach do skóry. Olejek z mięty pieprzowej może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, dlatego przed dodaniem go do diety należy skonsultować się z lekarzem.

Pacjenci z GERD powinni unikać spożywania dużych posiłków w nocy. Spożywanie dużych posiłków wywiera większy nacisk na dolny zwieracz przełyku (LES) i pozwala kwasowi żołądkowemu dłużej pozostawać w żołądku.

Owoce cytrusowe

Spożywanie owoców cytrusowych jest korzystne dla zdrowia na wiele sposobów. Owoce te są pełne składników odżywczych, przeciwutleniaczy i innych związków, które mogą pomóc w walce z chorobami. Włączenie ich do swojej diety może również pomóc w utracie wagi. Wysoka zawartość błonnika w owocach pomaga zmniejszyć zaparcia. Ponadto pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Owoce cytrusowe mają potencjał, aby poprawić zdrowie Twojego serca i obniżyć ryzyko zakwaszenia organizmu. Owoce te są bogate w przeciwutleniacze i flawonoidy, które mogą pomóc w tłumieniu raka. Zawierają również związki, które zwiększają Twoją odporność.

Jedną z najbardziej godnych uwagi zalet owoców cytrusowych jest ich wysoka zawartość błonnika. Zmniejsza on zaparcia i wspomaga trawienie. Błonnik pomaga również obniżyć poziom cholesterolu. Owoce cytrusowe zawierają mnóstwo witaminy C, która pomaga twoim kościom rosnąć. Może być również środkiem antyangiogennym, co oznacza, że blokuje tworzenie się naczyń krwionośnych, które są kluczowym elementem raka.

Owoce cytrusowe zawierają również flawonoidy, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie Twojego serca. Związki te mogą również pomóc chronić Cię przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Mogą one hamować ekspresję genów, które powodują choroby zwyrodnieniowe.

Owoce cytrusowe zawierają również związki, które poprawiają funkcjonowanie Twojego mózgu. Związki te działają jako przeciwutleniacze i pomagają zapobiegać stanom zapalnym. Owoce mogą być szczególnie przydatne dla kobiet w ciąży, ponieważ są bogate w składniki odżywcze, które przynoszą korzyści dziecku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne

Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka choroby Alzheimera
Zdrowe odżywianie dla zdrowych jelit
Zdrowe odżywianie, aby pozbyć się trądziku
Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2
Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka chorób wątroby