Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka choroby nerek

Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka choroby nerek

Stosowanie dobrej diety może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby nerek. Pomoże ona utrzymać Twoje ciało w zdrowiu i da Ci mnóstwo energii do wykonywania codziennych czynności. Może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Możesz to zrobić poprzez spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości białka, niskiej zawartości sodu i opartych na roślinach. Możesz również ograniczyć ilość cukru i przetworzonej żywności, którą jesz. Możesz również dodać do swojej diety różne pokarmy, które są wysokie w kwasy tłuszczowe Omega 3.

Białko

Posiadanie zdrowej diety jest ważne dla zapobiegania chorobom nerek. Obejmuje ona spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, a także niskotłuszczowego nabiału i pełnych ziaren. Obejmuje również ograniczenie ilości czerwonego mięsa i cukru.

Białko jest jednym z najważniejszych składników zdrowej diety. Pomaga budować mięśnie i naprawiać tkanki. Jest również potrzebne do wszystkich funkcji organizmu. Ponadto, białko jest niezbędne dla funkcjonowania nerek. Osoby z chorobami nerek muszą ograniczyć spożycie białka.

Ważny jest również rodzaj spożywanego białka. Białka o większej zawartości tłuszczu są również mniej zdrowe dla Twoich nerek. Może być również konieczne ograniczenie spożycia fosforu i potasu.

Stosowanie zdrowej diety może również pomóc w kontrolowaniu gromadzenia się płynów we krwi. Zbyt duża ilość płynów wywiera zbyt duży nacisk na Twoje serce. Może to być niebezpieczne.

Twoje nerki będą filtrować nadmiar płynów i produktów odpadowych. Te produkty odpadowe są przekształcane w mocz. Jeśli Twoje nerki nie pracują prawidłowo, te produkty odpadowe mogą nie być filtrowane. Twój dostawca usług medycznych może powiedzieć Ci, ile każdego z tych składników odżywczych powinieneś jeść.

Może być również konieczne spożywanie pokarmów, które zawierają mniej fosforu lub potasu. Niektóre z tych pokarmów to orzechy, jogurt oraz suszona fasola i groch.

Przekąski niskosodowe

Trzymanie pod ręką niskosodowych przekąsek to świetny sposób na trzymanie się ograniczeń sodowych. Kiedy wybierasz przekąskę, ważne jest, aby szukać żywności o wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu. Dodanie tych pokarmów do swojej diety może pomóc wspierać nerki.

Przetworzona żywność i pakowane przekąski mają wysoką zawartość sodu. Żywność ta została również powiązana z chorobami serca i cukrzycą. Aby uniknąć jedzenia tych produktów, należy czytać etykiety i wybierać żywność o niższej zawartości sodu.

Jeśli jesz poza domem, upewnij się, że prosisz o jedzenie bez soli. Przetworzona żywność jest zazwyczaj naładowana solą i niezdrowymi tłuszczami.

Możesz również wybrać żywność o niskiej zawartości sodu, taką jak niesolony popcorn lub krakersy. Te pokarmy oferują wspaniały smak bez soli. Możesz dodać trochę świeżych ziół lub przypraw dla wzmocnienia smaku.

Opcje niskosodowych przekąsek mogą być dostępne w lokalnym sklepie spożywczym. Jednak warto czytać etykiety kupowanych produktów, aby mieć pewność, że spełniają one Twoje zapotrzebowanie na sód i potas.

Ponadto, możesz również przygotować własne przekąski w domu. Możesz poszukać niskosodowych krakersów, niesolonych precli lub niesolonego popcornu. Możesz również znaleźć wiele bezsolnych mieszanek przekąsek i przypraw, które możesz dodać do swoich ulubionych potraw.

Na przekąski możesz też spróbować guacamole. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze i jest bogate w potas. Zamiast używać komercyjnego sosu do maczania, spróbuj domowej wersji.

Kwasy tłuszczowe omega 3

Wśród niezbędnych kwasów tłuszczowych, kwasy tłuszczowe omega-3 (kwasy tłuszczowe n-3) mają korzystny wpływ na czynniki ryzyka chorób układu krążenia (CVD) i mogą być pomocne w zarządzaniu chorobami układu krążenia u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (CKD). Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości antyoksydacyjne i mogą chronić układ sercowo-naczyniowy przed stresem oksydacyjnym. Nie ma jednak dużych randomizowanych badań klinicznych dotyczących kwasów tłuszczowych omega-3, oceniających ich wpływ na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów z CKD.

Celem tego przeglądu systematycznego była ocena wpływu suplementacji kwasami tłuszczowymi omega-3 na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów z CKD. Wyszukiwanie przeprowadzono z wykorzystaniem baz EMBASE, PubMed/MEDLINE oraz ISI Web of Science. Badania zostały przesiane przez niezależnych badaczy, a tytuły przejrzane w drodze konsensusu.

Wśród włączonych badań, dwa oceniały wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na ciśnienie krwi u pacjentów z CKD. W tych badaniach uczestnicy mieli albo schyłkową chorobę nerek, albo hemodializę. Suplementacja kwasami omega-3 FAs była podawana w połączeniu z innymi lekami lub samodzielnie, a dawka wynosiła od 1000 do 6000 mg na dobę.

Wyniki włączonych badań wykazały, że przyjmowanie omega-3 FAs znacząco obniżyło poziom TG i TC oraz zwiększyło aktywność SOD. Wpływ ten nie był jednak istotny na poziom HDL.

Stosując metodę odwróconej wariancji, markery kardiometaboliczne TG, TC i HDL w grupach omega-3 FAs i placebo zostały przeliczone na odchylenia standardowe (SD). Metaanaliza wykazała, że efekt ten nie był istotny.

Żywność pochodzenia roślinnego

Wybór diety zawierającej żywność pochodzenia roślinnego może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek, cukrzycy i chorób serca. Diety te są nie tylko niskie w tłuszczach nasyconych i cholesterolu, ale także zawierają witaminy i minerały. Mogą również obniżyć ryzyko wystąpienia toksyn mocznicowych, kwasicy metabolicznej i zaparć.

Kilka badań pokazuje, że spożywanie większej ilości owoców i warzyw może obniżyć ciśnienie krwi. Błonnik, który występuje tylko w roślinach, zmniejsza ilość toksyn mocznicowych i może pomóc w odroczeniu dializy. Ponadto, wysokie spożycie błonnika może pomóc w obniżeniu poziomu potasu w surowicy u pacjentów ze schyłkową chorobą nerek.

Diety oparte na mięsie mają wysoką zawartość tłuszczów nasyconych i sodu. Ponadto zawierają aminokwasy zawierające siarkę i fosforany. Jednak w niektórych badaniach stwierdzono, że dieta zawierająca pokarmy roślinne ma niższe poziomy biodostępnego fosforu i potasu.

Diety roślinne mogą również dostarczać białka pacjentom z chorobami nerek, którzy są dializowani. Jednak potrzeba więcej randomizowanych badań kontrolnych, aby określić bezpieczeństwo diet roślinnych w tej populacji pacjentów.

Amerykański Departament Rolnictwa zaleca dietę o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, a dieta roślinna jest zalecana przez niektórych ekspertów zdrowotnych. Diety te są również bogate w błonnik. Dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) zawiera potas i magnez oraz jest uboga w tłuszcze nasycone.

W diecie roślinnej jest wiele pokarmów, które mogą dostarczyć wysokiej jakości białka. Białka roślinne pochodzą z nasion roślin strączkowych, roślin motylkowych i orzechów. Białka roślinne zawierają również mniej sodu niż białka zwierzęce. Te źródła białka mogą zapewnić większą ochronę nerek niż białko zwierzęce.

Ograniczanie tego, co jesz i pijesz

Niezależnie od tego, czy masz chorobę nerek, czy jesteś w grupie ryzyka wystąpienia tego schorzenia, możesz zmniejszyć swoje ryzyko, ograniczając to, co jesz i pijesz. Nerki pomagają organizmowi filtrować krew i eliminować odpady. Kiedy nerki są uszkodzone, nie mogą tego robić tak dobrze, jak powinny. Nadmiar płynów gromadzi się w Twoim organizmie i powoduje problemy takie jak wysokie ciśnienie krwi, choroby serca i choroby płuc.

Choroba nerek jest spowodowana przez kilka czynników. Należą do nich wysokie ciśnienie krwi, alkoholizm, nieopanowana cukrzyca i zapalenie wątroby typu C. W celu leczenia choroby mogą zostać przepisane leki, ale można również wprowadzić zmiany w swojej diecie.

Jedną z najważniejszych zmian, jakie możesz wprowadzić, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nerek, jest ograniczenie spożycia soli. Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych jako środek konserwujący. Ogólnie rzecz biorąc, sód powinien być ograniczony do mniej niż 2300 miligramów dziennie. Jednak Twój pracownik służby zdrowia może pomóc Ci zdecydować, jakie jest bezpieczne spożycie sodu dla Ciebie.

Jeśli masz chorobę nerek, powinieneś również ograniczyć ilość potasu w swojej diecie. Ten minerał obciąża nerki. Organizm nie może prawidłowo przetwarzać potasu. Jeśli musisz ograniczyć spożycie potasu, spróbuj sparować orzechy z posiłkami o niskiej zawartości potasu.

Owoce są również dobrym źródłem potasu. Banany, czereśnie i śliwki to jedne z najlepszych owoców, które warto włączyć do swojej diety.

Statyny

Pomimo dowodów wspierających korzyści sercowo-naczyniowe płynące ze stosowania statyn, bezpieczeństwo i skutki uboczne terapii statynami o dużej intensywności pozostają niejasne u pacjentów z CKD. Istnieje niewiele wysokiej jakości badań pierwotnych oceniających skuteczność i bezpieczeństwo tego typu terapii.

W kilku ostatnich metaanalizach zbadano wpływ statyn na pacjentów z CKD. Badania te wykazały, że statyny przynoszą wyraźne korzyści u pacjentów z CKD we wczesnym stadium i po przeszczepie nerki. Nie wykazały natomiast korzyści u pacjentów przewlekle dializowanych lub w zaawansowanej CKD. Wyniki tych badań należy interpretować z ostrożnością.

Wpływ statyn na ryzyko naczyniowe jest modyfikowany przez czynność nerek. Zwłaszcza pacjenci z zaawansowaną CKD są narażeni na większe ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych. W związku z tym istnieje potrzeba przeprowadzenia dodatkowych badań w celu zrozumienia nerkowych skutków stosowania statyn o dużej intensywności u tych pacjentów.

Terapia statynami o wysokiej intensywności zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, zdarzeń sercowo-naczyniowych bez ofiar śmiertelnych oraz śmiertelności u pacjentów z CKD. Skuteczność tej terapii jest lepsza niż terapii umiarkowaną dawką, a jej stosowanie u pacjentów z CKD jest bezpieczne.

Ponadto, terapia statynami o wysokiej intensywności ma potencjał zmniejszenia ryzyka zdarzeń naczyniowych u pacjentów z zaawansowaną CKD. Wykazano, że fluwastatyna, atorwastatyna i simwastatyna w bezpieczny sposób zmniejszają stężenie LDL-C.

Statyny mogą zmniejszać ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych u biorców przeszczepu nerki z podwyższonym LDL-C. Mogą również zmniejszać ryzyko zdarzeń naczyniowych u pacjentów z terapią nerkozastępczą. Wiadomo również, że zmniejszają ryzyko tachyarytmii przedsionkowych u pacjentów z CKD. Mogą jednak również powodować rabdomiolizę. Jest to poważne uszkodzenie mięśni, które może prowadzić do niewydolności nerek lub śmierci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne

Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka choroby Alzheimera
Zdrowe odżywianie dla zdrowych jelit
Zdrowe odżywianie, aby pozbyć się trądziku
Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy typu 2
Zdrowe odżywianie w celu zmniejszenia ryzyka chorób wątroby